De veranderende relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten in logistiek perspectief
De Verenigde Staten en Nederland hebben van oudsher een sterke economische band. Maar in een veranderende wereld is ook deze relatie aan het verschuiven. Wat betekent dat voor de logistieke sector? En hoe kan NDL u hier inzichten over bieden? Dat vertelde Remco Buurman, Directeur bij Nederland Distributieland, tijdens ons VS-event op 1 april 2025. Lees hier de highlights van zijn presentatie en belangrijker nog – wat u moet weten als u handel wilt (blijven) drijven met de VS en de rest van de wereld!
Over Nederland Distributieland: de spil in internationale logistiek
Al 37 jaar zet Nederland Distributieland (NDL) zich in om buitenlandse ladingstromen en logistieke investeringen naar Nederland te halen. Met zo'n 350 leden - variërend van havens en luchthavens tot logistieke dienstverleners en regio's - vormt NDL een uniek platform waarin de hele logistieke keten is vertegenwoordigd.
Door internationale verladers te adviseren, netwerken te verbinden en kennis te delen, ondersteunt NDL de positie van Nederland als toegangspoort tot Europa.
De Verenigde Staten: een onmisbare handelspartner
Met een aandeel van ruim 10% in de Nederlandse import is de VS na Duitsland de belangrijkste handelspartner buiten de EU. Ook als investeerder is de impact enorm: meer dan 3.000 Amerikaanse bedrijven zorgen voor ruim 200.000 banen in Nederland.
Toch is er een duidelijke trend zichtbaar: waar Nederland vijf jaar geleden nog rond de 140 nieuwe Amerikaanse projecten per jaar verwelkomde, is dat aantal inmiddels gedaald naar ongeveer 50 per jaar.
De oorzaken hiervan zijn divers:
- Onzekerheid door de oorlog in Oekraïne.
- De Inflation Reduction Act in de VS, die bedrijven stimuleert om in eigen land te investeren.
- Complexe Europese regelgeving, die buitenlandse bedrijven soms afschrikt.
- Een strategiewijziging in Nederland zelf: focus op projecten met hogere toegevoegde waarde
Observaties uit de Verenigde Staten en Canada
Tijdens een recente handelsmissie van NDL naar de VS en Canada viel op hoeveel onzekerheid er heerst onder Amerikaanse bedrijven. Nieuwe investeringsbeslissingen worden uitgesteld, en supply chains worden heroverwogen.
Bovendien lijken Amerikaanse overheidsinstanties terughoudender dan ooit: afspraken werden uitgesteld of zelfs geannuleerd onder het mom van 'waiting for political guidance'.
In Canada is de situatie nog schrijnender: met 80% van hun export gericht op de VS voelen Canadezen de dreiging van nieuwe tarieven direct. Dit biedt echter ook kansen: landen als Canada zijn actief op zoek naar nieuwe markten buiten de VS, waaronder Europa.
De blik vooruit: kansen in een veranderende wereld
Ondanks de uitdagingen blijft Europa, en daarmee Nederland, “een aantrekkelijke markt: met 170 miljoen consumenten binnen een straal van 500 kilometer en hoge koopkracht.”
Bovendien zijn Amerikaanse bedrijven nog steeds positief over de lange termijnmogelijkheden in Europa. De huidige onzekerheid zal tijdelijk zijn: zodra de "rook optrekt", zal de vraag naar betrouwbare logistieke hubs weer toenemen.
Voor de logistieke sector in Nederland is het daarom zaak om actief te blijven inzetten op waardecreatie, innovatie en internationale samenwerking.
Conclusie
Ook in een veranderende wereld blijft Nederland de logistieke toegangspoort tot Europa. Door te focussen op kwaliteit, innovatie en samenwerking kunnen we deze positie niet alleen behouden, maar verder versterken.
1 april 2025