Paneldiscussie: Geopolitieke veranderingen en de impact op de supply chain
De geopolitieke verschuivingen van de afgelopen jaren hebben de logistiek en handel sterk beïnvloed. Hoe kunnen bedrijven zich aanpassen aan de nieuwe realiteit? Tijdens de paneldiscussie op ons VS-event gaven vier experts hun inzichten over de impact op de supply chain.
De invloed van geopolitieke veranderingen
Kenzo van Maris (Port of Rotterdam) gaf aan dat de geopolitieke onrust, zoals de oorlog in Oekraïne en de politieke verschuivingen in de VS, duidelijk invloed heeft op de handel. "We zien dat de volumes de afgelopen maanden zijn gedaald door onduidelijkheid over tarieven en veranderingen in het beleid," aldus Kenzo. Het aanstaande beleid van Trump leidde eerder al tot "front loading" in de aanvoer van goederen, waarbij verladers zich voorbereiden op de veranderingen.
Strategische keuzes en veerkracht in de keten
Elias Becker (Seacon Logistics) benadrukte het belang van veerkracht in de supply chain. "Met geopolitieke spanningen en afhankelijkheden van landen als China moeten we onze strategieën herzien. Europa kijkt nu naar meer 'strategische autonomie' om risico's te verkleinen." Dit betekent ook dat bedrijven steeds meer de focus leggen op diversificatie en veerkracht binnen hun logistieke processen.
Paul de Ridder (Belden) gaf aan dat zijn bedrijf de strategie heeft aangepast om wendbaarder te worden. “We zijn verschoven van het verkopen van producten naar het aanbieden van complete oplossingen. Hierdoor zijn we minder afhankelijk van prijsdruk en levertijdeisen, wat ons veerkrachtiger maakt bij verstoringen in de supply chain.”
Flexibiliteit en scenario planning
Frank Timmers (Maldrich) vertelt dat scenario planning een essentiële tool is voor bedrijven. "Door verschillende scenario’s klaar te hebben liggen, kunnen we flexibel reageren op veranderingen. Europa moet de juiste focus behouden, vooral op duurzaamheid, en zich niet te veel laten leiden door kortetermijnverstoringen."
Trots op hoe we het doen in Nederland
Frank Timmers voegde toe: "Ik vind dat we in Nederland trots mogen zijn op hoe we omgaan met deze veranderingen. De flexibiliteit, de handelsgeest en de samenwerking die we hier in Nederland hebben, zijn uniek. Dit stelt ons in staat om door deze geopolitieke uitdagingen heen te navigeren, en dat zou de basis moeten zijn voor onze strategie.”
Veerkracht, samenwerking en trots
De panelsessie bevestigde dat bedrijven zich moeten voorbereiden op onzekere tijden door flexibeler te worden, scenario’s klaar te hebben liggen, en duurzaamheid centraal te stellen. In Nederland mogen we trots zijn op onze aanpak: met onze handelsgeest, flexibiliteit en samenwerking kunnen we de uitdagingen van de geopolitieke veranderingen overwinnen en kansen blijven benutten.
1 april 2025